Užkandžiai

Sojos

sojos

Vienas kilogramas sojų turi tiek pat baltymų, kiek 33 kiaušiniai, 6 l riebaus pieno arba 2,5 kg mėsos.

Vienas kilogramas sojų turi tiek pat baltymų, kiek 33 kiaušiniai, 6 l riebaus pieno arba 2,5 kg mėsos. Sojų pupelės vertinamos dėl vertingų maisto medžiagų, jose yra vitaminų B1, B2, B6, fosforo, kalcio, geležies.

Įvairovė

Sojų pupelės- apvalios, geltonos, žalios, raudonos, net juodos (priklausomai nuo rūšies) spalvos. Sojos geriausiai auga drėgname subtropikų klimate.

Džiovintos sojų pupelės

Pupeles gausiai užpilti vandeniu ir palikti bent 24 valandoms, kad jos prarastų kartumą. Virti įpylus šviežio vandens. Tamsioje ir drėgnoje vietoje pupeles galima sudaiginti (du kartus per dieną būtina perplauti šaltu vandeniu).

Sojų padažas

Padažai gaminami fermentavimo būdu, pagardinami prieskoniais ir druska. Padažas gali būti švelnus, pikantiškas, sūrus arba saldus. Ilgiau nei metus brandinti padažai (tamari) yra tauresnio skonio, negu trumpiau brandinti padažai (shoyu). Sojų padažai – pagrindinis rytų virtuvės prieskonis. Tinka mėsai, žuviai, jūros gėrybėms marinuoti, ryžiams, omletams ir sriuboms gaminti.

Tofu

Tai sūris, paruoštas iš sojų. Jis turi daug baltymų, geležies, kalcio, vitaminų, tačiau nėra labai kaloringas. Tokį sūrį rytiečiai vartoja ruošdami padažus, sriubas, juo gardina kiaušinių, daržovių, grybų patiekalus.

Kiti sojų produktai

Ruošiant patiekalus iš sojų, galima pridėti miltų arba dribsnių. Sojų miltus galima galima maišyti su vandeniu ir vartoti vietoje pieno. Sojų miltai tinka duonai ir pyragams kepti. Sojų makaronai verdami taip pat, kaip kvietinių miltų makaronai. Be to, parduodama nemažai sojų pusfabrikačių  – iš sojos mėsos galima paruošti gardžių patiekalų.

Peržiūros:
236
Žymos:
·

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *